top of page

Çocuksunun kıyısında

Pınar Arslantürk, Burçe Tulpar’ın “çocuksunun kıyısında bir ahtapotla kurulan bağın ardındaki düşlemden, Lacan’ın mantıki zamanına yolculuk” başlıklı yazısından.


“Bu metinde “Ahtapottan Öğrendiklerim” belgeselinin başrolündeki Craig Foster’ın dalgıç olarak bir ahtapotla kurduğu bağın ardındaki düşlemi ile bu bağın dönüşümleri, Lacan’ın mantıki zaman üzerine olan çalışmasıyla beraber ele alınmaktadır. Yazarlar bu metinde, dalgıcın deniz altı yaşamına bakışı ve hayatının dönüşümünü ele alırken “Karadayken kuramadığı ve ait hissedemediği ilişkilerden sonra, denizde yaşayan ve yabani bir canlı olan ahtapotla kurduğu ilişkide bulduğu nedir?” sorusunun cevabını aramaktadır. Bununla birlikte metinde dalgıcın “doğayla bir olma” düşlemi ve narsistik sürgünü, R.Rolland’ın Freud’a yazdığı mektupta tanımlamış olduğu ve Freud’un kuramsal bir açıklama getirdiği “okyanusvari duygu” ile birlikte ele alınmaktadır. Ardından dalgıcın uzun süre denizin altına bakmasıyla, onun öznel duruşunda oluşan değişiklikler incelenmektedir. Onu herkesten uzaklaştıran ve denizin altına sürükleyenden, herkes gibi “sıradan” ve “bir şeyin parçası” yapan şeye doğru giden yolculuğundaki bu farklı anlar; Lacan’ın “Mantıki zaman ve öncelenmiş kesinlik iddiası” isimli metninde ortaya koyduğu görme, anlama ve sonuçlandırma anlarıyla birlikte ele alınmaktadır. Tüm bunlarla birlikte, bu metinde “İki insan arasında kurulan bağdan farklı olarak, bir hayvanla kurulan bağa özgü olan nedir?” sorusunun oluşması üzerine Freud’un ve Lacan’ın köpekleriyle kurdukları bağları incelenmektedir.”



Bu metin Lacancı Psikanaliz Çalışmaları Klinik Seminerleri Dizisinin dürtü üzerine olan çalışmasının sonucunda kaleme alınmıştır. Metnin tamamına Psikanaliz Yazılarının 44. sayısından ulaşılabilir.





Comments


İçerikler
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page