top of page

Anoreksiya: Hiçbir Şey Yemek

Freud iki libidinal nesne tanımlar : oral ve anal nesneler. Lacan, bu nesnelere bakış nesnesi, ses nesnesi ve en son olarak da hiç nesnelerini ekler. Birikim dergisinde Erdoğan Özmen'in kaleme aldığı Anoreksiya : Hiçbir Şey Yemek adlı makale hiç nesnesi etrafında Lacan'ın anoreksiyi nasıl ele aldığına da bir giriş olarak düşünülebilir.

Pınar Arslantürk

Egon Schiele

''Anoreksik özne, kadınsı bir güzellik idealini canlandırmaya çalışıyor değildir yalnızca. İncelik arayışında o kadar ileriye gider ki, bir idealden ziyade bir bedene yerleşmeye, bir bedenle karşılaşmaya çalışıyor gibidir. Bir tür zahmetli yas çalışması aracılığıyla, Oidipus-öncesi, hadım edilmemiş bir beden arayışı, o bedene ağıttır sanki.

Bu yüzden belki de şöyle formüle edilmelidir: Anoreksik yemeyi reddetmez; yemeyen birisi değildir, daha ziyade belirli bir hiçbir şeyi, bizzat eksiğin kendisini yiyen birisidir. Ölümcül açlığı, onu doyuracak herhangi bir yiyecek bulamadığı için değildir, tam aksine, tam da doyurucu/tatmin edici bir nesne bulduğu; yaşayan varlıktan ziyade arzulayan varlığı besleyecek bir yiyecek bulduğu içindir.''

İçerikler
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page