top of page

Gerçeğin dehşetine yanıt: Sanat aracılığında klinik bir uygulama




Gerçeğin dehşetine yanıt: Sanat aracılığında klinik bir uygulama

Kelimelerin kifayetsiz kaldığı (klinik) durumlar vardır. Aşırı zorlayıcı (ekstrem) olaylardan hemen sonra konuşmak imkansız olabilir ve hatta ters tepebilir. Bu, Lacan’ın «Gerçeğin tamamı simgesel tarafından kavranamaz» deyişiyle ifade ettiğidir. İşte o zaman klinikte bir şeyin ve özellikle de sanatın aracılığını kullanmak gerekli/geçerli hale gelir.

Sahiden de, Gerçek'in zorla içeri girmesi ve/veya işgali ile karşı karşıya kalınan durumlarda sanatsal kurgu, travmanın şiddetle açığa çıkardığı bu çetinliği (yeniden) örtmeyi mümkün kılar.

Gerçek, İmgesel ve Simgesel boyutların arasındaki düğüm travma sebebiyle çözülebilir. Bu çalışmada, ekstrem klinik durumlarda sanatın aracılık ettiği terapötik uygulamalarla bu üç boyutun yeniden düğümlenmesi olasılığını tanımlamaya ve kuramsallaştırmaya çalışacağız.


Prof. Dr. Jean Michel Vives

Nice Sophia Antipolis Üniversite'sinde "klinik psikoloji ve sanat aracılığında terapiler yüksek lisansı" eş-yöneticisidir ve psikanalisttir. Otizm ve aracı, Sanat aracılığında terapiler, Klinik karşılaşmada ses, Divanda ses: kutsal müzik, opera, tekno müzik gibi bir çok kitabın makalenin yazarıdır. Dilimizde de Psikanaliz Yazıları-36, Kadınlar- Aşkları, Yapıtları & Yalnızlıkları kitaplarında yayınlanmış iki makalesi bulunmaktadır.





İçerikler
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page